Jdi na obsah Jdi na menu
 


CO JE MED ?JAKÉ DRUHY MÁME? PROČ KRYSTALIZUJE ?

13. 2. 2013

MED je hodnotná potravina přírodního charakteru,různé druhy medu jsou prakticky stejné.Liší se barvou,chutí,vůní apod.

KVĚTOVÝ MED( nektarový) je přírodní koncentrát z květů rostlin. Je lehce stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů- glukozy a fruktozy. Je obvykle světlejší a dříve krystalizuje.

MEDOVICOVÉ(LESNÍ) MEDY jsou zpravidla tmavší,což způsobují rostliná barviva,obsažená v míze stromů. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktozy.

SMIŠENÉ MEDY jsou směsí určitého podílu nektarových medů a květových medů.

PASTOVÝ MED je upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací.Med jezpracován pouze mechanicky,bez jakýchkoliv přísad. Má světle bělavou až nažloutlou barvu a výbornou chut. Snadno se roztírá,ale neteče,proto je vhodný zvláště pro děti.

KRYSTALIZACE MEDU je přirozená vlastnost všech kvalitních přírodních medů. Do původního tekutého stavu lze zkrystalizovaný med uvést opatrným zahřátím(nejlépe ve vodní lázni). Pozor na dlouhodobé přehřátí medu nad 50°C. Med nekristalizuje při teplotě pod + 5°C a nad +25°C,nepoškozuje ho ani mráz.